Tastbaar geluk

Trouvaille

“Mijn vrouw en ik houden allebei van architectuur”, begint de bewoner. “Toen we dit huis zo’n drie jaar geleden kochten van een oude man van 94, zagen we dat het compleet opgeleefd was, maar ook dat het een enorm potentieel had. De man had er meer dan een halve eeuw in gewoond en zeven kinderen in grootgebracht. Het huis dateert van 1840 en vele originele elementen waren niet meer in goede staat. Maar ze waren er nog. Met een zorgvuldige restauratie zouden we ze nieuw leven kunnen inblazen. Enkel de achterbouw was niet meer te redden, dus die hebben we vervangen door een compleet nieuw gedeelte. De nieuwe aanbouw leek ons heel geschikt voor een hedendaagse, strakke invulling.”

Zorg en respect

Het oude, klassieke gedeelte vloeit naadloos over in de nieuwe, strakke aanbouw. Hoewel er duidelijk een stijlbreuk is, voelt het helemaal niet abrupt aan. “Klopt, wij ervaren dat ook zo”, zegt de eigenaar. “De doordachte keuze van de kleuren en materialen, de subtiele toepassing van schildertechnieken en de interpretatie door de vakmensen van Matthijs & Co hebben voor een resultaat gezorgd waar we heel tevreden mee zijn. Wat ik ook heel aangenaam vond, was dat ze zoveel zorg droegen voor ons huis en heel goed begrepen wat het voor ons betekent. Je ziet vaak schilders ergens binnenkomen, een deken op de grond gooien en beginnen te schilderen. Niet zo bij Matthijs & Co. Ze beschermen alles zorgvuldig en gaan soms tot in het absurde om vloeren, plinten of andere elementen af te plakken. Ze nemen geen enkel risico en dat gaf ons een aangenaam gevoel.”

Geen museum

Nu alles klaar is, kan het gezin met twee tienerkinderen er ten volle van genieten. “En dat was exact onze bedoeling. We houden van traditie en hebben alles met veel respect trachten te restaureren, maar wilden tegelijk geen museum maken van ons huis. In de woonkamer en bibliotheek is alles tot in de puntjes in de oude glorie hersteld. Maar de muren van de traphal bijvoorbeeld, die al overschilderd waren door de vorige eigenaars, hebben we niet naar de oorspronkelijke staat gebracht omdat het gewoon te druk zou zijn. Vroeger hield men van die overdaad, maar vandaag mag het hier en daar ook wat rustiger (lacht).”

Meer weten? Teken hier in en ontvang ons magazine Mature met een uitgebreide reportage over dit project.

Fotograaf

© Luc Roymans

Bevalt ons werk u?

Neem contact op met ons