Innerlijke rust

Een huis op mijn maat

Kris, Leen en hun dochter Alice houden van de stad: alles bij de hand, alles met de fiets. Toen ze een woning kochten in de stationsbuurt van Gent kozen ze niet voor een renovatie, maar gooiden ze alles plat. Geen evidente beslissing die hier en daar wat wenkbrauwen deed fronsen. “Het bestaande huis voldeed niet qua structuur en bovendien zou het moeilijk worden om er een passiefhuis van te maken. Daarom besloten we – in samenspraak met onze architect Bart Biermans van het architectenbureau HUB – om van nul te beginnen”, vertelt Kris.

Bijna energieneutraal

“We vinden het belangrijk om ook in de stad van gezonde lucht te kunnen genieten. Toen we ons huis in 2011 kochten, hebben we ons uitgebreid geïnformeerd over alle mogelijke opties om zo energievriendelijk mogelijk te bouwen. We hielden er in alle stadia van het traject rekening mee. Zo moest de ruwbouw niet alleen wind- maar ook luchtdicht zijn, zonder koudebruggen. De beglazing is superisolerend: de drie lagen glas laten niets door. We opteerden voor elektrische vloerverwarming die aangestuurd wordt door een zonneboiler en zonnepanelen. Het water voor de toiletten en de wasmachine komt uit onze waterput van 10 000 liter die onder het terras zit. We zijn dan ook heel blij dat we er in slagen om bijna energieneutraal te zijn. Nu betalen we gemiddeld zo’n 70 euro per maand, maar we blijven naar manieren zoeken om naar nul te gaan in de toekomst”, aldus Kris.

Vrij ademen

Opmerkelijk is de keuze voor leempleister. “Mensen associëren dat meestal met een landelijk interieur, maar het is alweer een doordachte beslissing”, vertelt Kris. “Leempleister is een ecologische manier van bepleisteren. Maar er is meer. Zoals daarnet aangehaald, hebben we veel oog gehad voor akoestiek. Onze plafonds zijn vrij hoog, we hebben grote glaspartijen en een betonnen vloer: ideaal om te gaan galmen en dat wilden we vermijden. Maar ook de ervaringen die we in onze vorige herenwoning in Aalst hadden, maakten dat we veel over hadden voor stilte en rust in huis – zonder geluiden van de straat en van de buren dus. Daarnaast heeft leem ook een gunstige invloed op de luchtvochtigheid. Ik heb gevoelige luchtwegen en snel last van droge lucht: hier benaderen we met 54% de perfecte luchtvochtigheid. Het is niet alleen een aangenaam, maar ook een gezond huis om in te leven.”

Meer weten? Teken hier in en ontvang ons magazine Mature met een uitgebreide reportage over dit project.

Fotografie

© Karel Moortgat

Bevalt ons werk u?

Neem contact op met ons