Erfgoed herleeft

Er was eens…

…een historische villa gebouwd bovenop een bunker uit Wereldoorlog I. Wablief? Ja, zo begint het verhaal van La Vigie dat in Koksijde een begrip vormt, maar ook daarbuiten aandacht verdient. In het voorjaar van 1916 pootten de Britten verschillende bunkers neer tegen een duinenflank in Koksijde. Tien jaar later kwam op het dak van één van de bunkers een statige villa in typische cottagestijl, die kenmerkend was voor de duinhuizen en vakantiearchitectuur uit het Interbellum. Van op het gelijkvloers van de villa was de zee te zien en dus kreeg ze de naam ‘La Vigie’, de uitkijk, mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigden hoge Duitse officieren zich er en na de bevrijding vond de Jachtvliegschool er een onderkomen. In 1951 kocht de Belgische staat het pand als verblijf voor officieren en leerling-piloten. Later kwam het gebouw in handen van verschillende bouwpromotoren, helaas allemaal met onhaalbare plannen. Intussen stond het schitterende gebouw te verkrotten en werd het een toevluchtsoord voor marginale figuren.

Happy ending, please!

Gelukkig stopt het verhaal hier niet. Twee jaar geleden keerde het tij toen Matthijs &Co groen licht kreeg om de restauratie op te starten. De hele site kreeg een nieuwe bestemming: de villa zou in haar oude glorie hersteld worden en bovendien een centrale plaats krijgen als hoofdgebouw tussen de nieuw te bouwen assistentiewoningen. Een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis.

Erfgoed

“De buitenkant is beschermd erfgoed en dat vergt een zeer specifieke benadering. Na een doorgedreven materiaal- en kleuronderzoek kon men de oorspronkelijke staat achterhalen: meteen het model waar we naartoe zouden werken. Omdat de stabiliteit van de villa niet meer voldeed, haalden we de binnenkant helemaal leeg en bouwden we binnen de beschermde buitenzijde een nieuwe schil. Alle draagstructuren en technische elementen werden vernieuwd volgens de hedendaagse normen. De bunker doet nu dienst als fundament voor de nieuwe opbouw. Het interieur is niet beschermd, maar vergde ook een grondige aanpak. Een kolfje naar de hand van Matthijs Interieur. We laten in de nieuwe inrichting enkele oorspronkelijke elementen terugkomen die de vroegere sfeer van het gebouw weergeven. Exterieur en interieur vloeien hierdoor subtiel in elkaar over.”

Meer weten? Teken hier in en ontvang ons magazine Mature met een uitgebreide reportage over dit project.

Fotograaf

© Luc Roymans

Bevalt ons werk u?

Neem contact op met ons