Bye bye bling bling

“Of we het zagen zitten om mee te werken aan de realisatie van hun woondroom in Dubai?”, vroeg een trouwe klant ons een tijdje geleden. Het Belgische gezin met twee kinderen zou voorgoed naar ginderachter verhuizen, maar niet zonder eerst de artificiële bling bling woning om te vormen tot een authentieke en warme nieuwe thuishaven. En of we dat zagen zitten, maar we beseften ook dat het een avontuur met tal van uitdagingen zou worden. We pikten er, samen met Tijl Matthijs en interieurarchitect Dries De Malsche, de vier belangrijkste uit.

Mensen

“Als je in zo’n complex project stapt, is het belangrijk dat je weet met wie je in zee gaat. Het was dus zonder meer een voordeel dat we al eens hadden samengewerkt met de eigenaars”, begint interieurarchitect Dries De Malsche. “Dat klopt”, vult Tijl Matthijs aan. “Enkele jaren geleden pakten we hun woning op Belgische bodem grondig aan. Toen de zakenman met zijn gezin een bedrijf oprichtte in Dubai verhuisden ze tijdelijk naar daar, maar daarna beslisten ze dat ze er zich permanent zouden vestigen.”

Klimaat

“Temperatuur en klimaat hebben altijd wel een invloed op ons werk, maar in een land met een woestijnklimaat met warme droge winters en nog warmere en drogere zomers eisen deze factoren veel meer aandacht op”, vertelt Tijl Matthijs. “Hier in België werken we bijvoorbeeld vaak met wit in interieurs, maar in Dubai is zoiets uitgesloten. Het zonlicht is er gewoon te fel. Als je daar muren wit schildert en glad afwerkt, wordt dat onhoudbaar voor je ogen. Je krijgt er sowieso hoofdpijn van.”

Cultuur

Dries De Malsche: “Dubai is een vrij nieuw land waar mensen uit alle hoeken van de wereld samenkomen. Dat brengt een speciale dynamiek met zich mee. Interieurs zijn er echter vaak artificieel, fake om het met een actuele term te zeggen (lacht). Alles moet blinken – ze houden er van bling bling – en splinternieuw lijken. Maar net daar houden wij Belgen niet van. Wij hunkeren naar authenticiteit, warmte en een fijn gevoel van thuis zijn. Daarnaast verschilt onze manier van werken bij dergelijke projecten enorm: ambacht, traditie, detaillering, doordachte materiaalkeuzes, …: o zo gewaardeerd in Europa, maar dat kennen de lokale aannemers allemaal niet.”

Logistiek en administratie

“Misschien wel de grootste uitdaging bij een dergelijk project is de logistiek”, beamen Dries De Malsche en Tijl Matthijs. “Papierwerk, werkvergunningen, planningen, inklaringen bij de douane, telefoons, Skype meetings, …: er komt heel wat organiseren aan te pas”, gaat Dries De Malsche verder. Allebei sluiten ze af met hetzelfde gevoel: “We did it! We zijn heel trots op wat we gerealiseerd hebben: we hebben de afgesproken deadlines gehaald en de eigenaars zijn heel tevreden met het resultaat.”

FOTOGRAAF

© Tim Van de Velde

Bevalt ons werk u?

Neem contact op met ons